Mistä opiskelija saa asunnon?

Opiskelujen alkaminen merkitsee monelle myös itsenäistymistä ja kotipesästä pois lentämistä. Asumisjärjestelyt saattavat aiheuttaa päänvaivaa, sillä opiskelijalle tyypillinen laihahko lompakko ja asunnon metsästäminen eivät sovi aivan ihanteellisesti yhteen. Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, onhan kotoa muuttaminen tavallisinta juuri tässä elämäntilanteessa. Mitä vaihtoehtoja opiskelijalla sitten on asumisensa suhteen?

Nopeat syövät hitaat vuokra-asuntomarkkinoilla

Jos sukanvarresta löytyy säästöjä tai opintojen ohelle on tiedossa töitä, voi asuntoa ehkäpä taloudellisen tilanteensa puolesta hyvin katsella yksityisiltä markkinoilta. Vapaita vuokra-asuntoja löytyy internetistä ja niihin voi käydä tutustumassa lähemmin asuntonäytössä. Etenkin suuremmilla paikkakunnilla halukkaita vuokralaisia saattaa olla oikein kunnon jonoksi asti, joten nopeus, hyvä ensivaikutelma sekä reippaus kannattavat.

Opiskelija-asunto on yksityistä edullisempi vaihtoehto

Opiskelija-asunnot ovat ainoastaan opiskelijoille tarkoitettuja vuokra-asuntoja, joita vuokraavat opiskelija-asuntosäätiöt, yliopistojen ylioppilaskunnat, osakunnat sekä jotkin säätiöt. Oppilaitoksella voi olla myös oma asuntola. Asuntoa voi hakea heti opiskelupaikan saatuaan ja se kannattaakin – suurissa opiskelijakaupungeissa asunnon saamisessa voi vierähtää kuukausiakin.

Opiskelija-asunnossa saa tavallisesti asua koko opintojen ajan, kunhan opiskelu on päätoimista ja etenee vaadittuun tahtiin. Jos opintoja ei suorita riittävästi, saattaa vuokrasopimusta uhata irtisanominen.

Opiskelija-asuntoja on monenlaisia ja ne ovat käytännössä aina yksityisiä vuokra-asuntoja edullisempia. Asuntoon voi muuttaa yksin, kaverin tai seurustelukumppanin kanssa, mutta usein asunnot ovat muiden opiskelijoiden kanssa jaettavia soluasuntoja. Etenkään yksiöitä ei välttämättä riitä läheskään kaikille halukkaille. Muiden opiskelijoiden kanssa samassa yhteisössä asuminen voi kuitenkin olla pelkästään positiivinenkin juttu, etenkin jos opiskelukaupunki on vieras ja kaipaa uusia tuttavuuksia. Yhteisöllisyys on opiskelijasoluissa usein aivan omaa luokkaansa.

Vanhempien luona asuva säästää asumiskuluissa

Jos vanhemmat asuvat opiskelukaupungissa ja heidän luonaan on mahdollista asua, voi miettiä, onko heti opiskeluiden ensimetreillä vielä tulipalokiire omaan asuntoon. Kotona asuva säästää asumiskuluissa pitkän pennin ja jos kotona viihtyy hyvin eikä tilasta tai opiskelurauhasta ole puutetta, voi vanhempien luona majailu ainakin opiskelujen alkuvaiheessa olla hyvä idea. Moni kartuttaakin säästöjä jonkin aikaa ja muuttaa kotoa esimerkiksi toisena tai kolmantena opiskeluvuonna – joku vasta opintojen päätyttyä. Vanhempien koti voi pelastaa myös tilanteessa, jossa opiskelija-asuntoa joutuukin odottamaan pidemmän tovin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *