Juhliminen vastapainona opiskelijan arjelle

Monelle saattaa tulla opiskelusta mieleen heti luennoilla ja tenteissä istumisen jälkeen erilaiset opiskelijabileet ja muut railakkaat menot. Tapahtumia onkin niin uudelle kuin kokeneemmallekin opiskelijalle tarjolla moneen lähtöön ja kalenterinsa saa helposti täytettyä erilaisilla isommilla ja pienemmillä riennoilla. Juhliminen kuuluu olennaisesti opiskelijaelämään ja on hyvänä vastapainona stressaavallekin lukemiselle ja opiskelulle. Ensimmäisen kouluvuoden aikana järjestetyissä tapahtumissa taas pääsee helposti tutustumaan toisiin opiskelijoihin ja kavereita löytyy näissä sosiaalisissa tilanteissa helpommin verrattuna esimerkiksi luentosaleihin, joissa keskitytään enemmän opiskeluun ja lukemiseen, kuin uusien kaverisuhteiden luomiseen. Näistä sosiaalisista syistä juhliin ja tapahtumiin mennäänkin yleensä innokkaasti erityisesti ensimmäisten kuukausien aikana, vaikka juhliminen itsessään ei niinkään kiinnostaisi.

Sosiaaliset taidot kehittyvät

Koulu onkin ehkä paras paikka kehittää sosiaalisia taitoja, jotka tulevat tarpeeseen tulevaisuudessa. Sosiaaliset taidot ovat elintärkeitä koko loppuelämää ajatellen, oli sitten kyse työpaikasta, ihmissuhteista tai mistä tahansa kanssa käymisestä toisten ihmisten kanssa. Elämässä tulee tarvitsemaan toisia ihmisiä aina ja tästä syystä sosiaalisesta älykkyydestä ja myös tunneälystä on suuri hyöty jokaiselle ihmiselle. Tärkein sosiaalinen taito, jonka koulussa oppii, on toimeen tuleminen erilaisten ihmisten kanssa. Hyvistä sosiaalisista taidoista on paljon hyötyä monella elämän alueella.

Olipa kyseessä sitten yliopisto tai korkeakoulu, on koulut aina täynnä erilaisia ihmisiä, tuttuja ja tuntemattomia. Ympärillä pyörii jatkuvasti porukkaa ja jokaisella on omat mielipiteet, omat elämäasenteet ja arvot, jotka eivät aina kohtaa omien mielipiteiden ja arvojen kanssa. Monimuotoista vuorovaikutusta on siis luvassa päivittäin ja se on hyvää harjoitusta esimerkiksi työelämää varten.

Koulussa annetaan myös anteeksi kaikki sosiaaliset sekoilut ja kämmäilyt, koska kysehän on opiskelijaelämästä. Virheistä oppii ja täytyy olla nuori ja tyhmä, että voi olla vanha ja viisas.

Fuksiaiset auttavat tutustumaan uudessa ympäristössä

Ensimmäisen vuoden opiskelijoille järjestettävät fuksiaiset kuuluvat jokaisen korkeakoulun aloitusrituaaliin. Fuksiaiset, sekä muut opintojen alkuvaiheen tapahtumat ovat todella hyvä tapa tutustua kanssaopiskelijoihin hauskanpidon lomassa. Fuksiaisissa, eli kastajaisissa suoritetaan tavallisesti erilaisia leikkimielisiä tehtäviä muiden uusien opiskelijoiden kanssa yhteistyössä, joten tutustuminen tapahtuu kuin itsestään ja myöhemmin hauskaa muisteltavaa riittää. Monelle juuri fuksiaisiin osallistuminen on tärkeää opiskelijaelämän makuun pääsemisen ja sosiaalisten piirien laajentamisen kannalta. Jos ensimmäiset pippalot kuitenkin jäävät välistä syystä tai toisesta, pääsee varmasti tilanteen korjaamaan vielä moneen kertaan.

Osa uusista opiskelijoista suhtautuu fuksiaisiin varautuneesti ja jos omaa kaveriporukkaa ei ole vielä ehtinyt muodostumaan, voi fuksiaisiin yksin meneminen jännittää. Erityisesti hiljaisemmat ja ujommat opiskelijat, jotka eivät halua jatkuvasti olla huomion keskipisteenä, miettivät mitä kaikkea fuksiaisissa oikein tehdään ja saattaa jopa menettää yöunet asian takia. Bileiden ohjelma vaihtelee koulusta riippuen, mutta nöyryyttävistä fuksiaisista ollaan jo luovuttu, eikä niiden tarkoitus ole missään nimessä häpäistä ketään. Fuksiaisten idea on tehdä hauskoja tehtäviä yhdessä muiden opiskelijakavereiden kanssa ja samalla nauttia alkoholia, sitäkin toki oman mielensä mukaan. Fuksiaisia on siis turha jännittää, vaan hyvällä asenteella näistäkin bileistä voi tulla ikimuistoiset!

Aina on syytä juhlaan

Opiskelijat ovat suorastaan nerokkaita mitä tulee erilaisten tapahtumien, teemailtojen ja juhlan aiheiden keksimiseen ja tehtailuun. Syynä lienee tarve tasapainottaa paikoitellen kuivaa ja uuvuttavaa opiskelua sekä tietysti ylläpitää vanhoja hauskoja perinteitä. Huvittelu ei suinkaan rajoitu viikonloppuun, vaan oikeastaan suurin osa opiskelijabileistä juhlitaan tavallisesti viikolla, jolloin myös baarit ja ravintolat saattavat tarjota opiskelijoille erilaisia alennuksia ruoista ja juomista.

Opiskelijoille järjestetään myös tiuhaan tahtiin bileristeilyjä, jotka vetävät porukkaa puoleensa kuin kukka mehiläisiä. GOOM järjestää Suomen suurimpia opiskelijoiden bileristeilyjä, joista löytyy läpiyön kestäviä bileitä omine DJ:neen ja ohjelmineen. Ikäraja näillä kosteilla risteilyillä on tietysti K-18.

Onko opiskelijabileissä pakko juoda alkoholia?

Vaikka opiskelijariennot ovat maineeltaan varsin kosteita ja alkoholi toki kuuluukin monella juhlijalla olennaisena osana pakettiin, ei humalassa oleminen ole läheskään kaikille itseisarvo tai biletyksen päätarkoitus. Opiskelijabileisiin mennään ennen kaikkea tapaamaan uusia ja vanhoja tuttavuuksia sekä pitämään hauskaa, tapahtui se sitten alkoholin saattelemana tai ilman, jotta seuraavana päivänä jaksaisi taas keskittyä pänttäämiseen. Jos jonkin kurssin kanssa on tukalat oltavat tai seuraavana aamuna odottaa pelottava tentti, löytyy kekkereistä luultavasti porukkaa, jotka ovat tismalleen samassa tilanteessa. Vertaistuki ja mahdollisuus purkaa ajatuksiaan on tärkeää opiskelijaverkostoitumisen antia. Tapahtumiin voi siis vallan mainosti osallistua vesilinjallakin, sillä ketään ei pakoteta ryypiskelemään ja hauskaa voi pitää ilman humalaakin.

Opiskelijabileet ovat monelle tärkeä osa opiskelijaelämää ja siihen toisinaan kuuluu myös alkoholin juominen suurissa määrin. Jos ryyppääminen ei kuitenkaan miellytä, ei siitä kannata missään nimessä ottaa paineita, eikä alkoholia tarvitse juoda jos ei siltä tunnu. Kaikkiin kissanristiäisiin ei ole pakko osallistua, eikä ympyröistä jää ulkopuolelle vaikka baarissa ei tulisikaan käytyä joka ikinen viikko. Bilettämisen ei tulisi olla pakkopullaa ja kavereita saa myös ilman viinapullon kumoamista. Opiskelijaelämä on monelle elämän parasta aikaa, joten siitä tulisi ottaa kaikki ilo irti, mutta oman maun mukaan. Hauskaa voi pitää myös ilman alkoholia ja tulet varmasti löytämään kavereita, jotka ajattelevat kanssasi samalla tavalla. Vaikka bileet ja alkoholi monesti kulkevatkin käsikädessä, voi juhlimaan ja sosialisoituman lähteä varsin hyvin myös ilman leijona- tai skumppapulloa. Opiskelijajärjestöt panostavat yhä enemmän alkoholittomiin tapahtumiin, sillä osalle alkoholia juomattomille kynnys lähteä bileisiin voi olla liian suuri. Erilaiset vaatekauppojen VIP-illat, urheilutapahtumat ja leffaillat mahdollistavat hauskanpidon myös ilman alkoholia.

Vappu on opiskelijajuhlista suurin

Vappu on monelle opiskelijalle vuoden kohokohta, jota juhlitaan pitkään ja hartaasti. Perinteisiin kuuluvat haalareihin pukeutuminen, fuksien kastaminen sekä kuohuviinipullojen poksauttelu ja hauskanpito porukalla. Jos tahtoo maistaa todellista opiskelijoiden juhlahumua, on vapun juhlinta siihen omiaan.

Opiskelijoiden vappu voi kestää jopa kolme viikkoa ja jokaiselle päivälle on oma ohjelmansa. Vappu on opiskelijoiden joulu, jota odotetaan pitkään ja hartaasti, ja johon satsataan sekä rahaa että aikaa. Erityisesti tekniikan alan opiskelijat, eli teekkarit, tunnetaan vapun ystävinä ja sen ammattimaisina juhlijoina, mutta nykyään kaikkien alojen opiskelijat ovat innostuneet viettämään vappua oikein toden teolla. Puistot ja kadut täyttyvät joka kevät haalaripukuisista opiskelijoista, skumppa virtaa ja patsaita lakitetaan.

Miten opiskelijabileisiin pääsee?

Koulut järjestävät opiskelijoille erilaisia teemailtoja ja tapahtumia, joihin yleensä pääsee osallistumaan myös muiden koulujen oppilaat. Tutorit voivat järjestää myös esimerkiksi leffailtoja, etkoja ja peli-iltoja, jotka ovat hauskoja vaihteluita kosteille baari-illoille. Koulujen järjestämien bileiden lisäksi juhlia järjestää myös esimerkiksi yllä mainittu GOOM, joka vie suuria määriä opiskelijoita risteilyille monta kertaa vuodessa. Vuosittaiset suuret tapahtumat, kuten Helsingin Laskiaisrieha, lukuisat vapputapahtumat, Rovaniemen Poronkusema ja monet muut tapahtumat ympäri Suomea vetävät puoleensa opiskelijoita joka puolelta Suomea.

Opiskelijabileitä ei varmasti tarvitse etsiä pitkään, sillä niitä järjestetään jatkuvalla syötöllä ympäri vuoden koulusta ja paikkakunnasta riippumatta. Lisätietoa Helsingissä, Turussa ja Tampereella järjestettävistä juhlista löytyy esimerkiksi osoitteesta https://opiskelijabileet.fi/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *