Kirjastolla vai kotona? Löydä oma opiskelutyylisi

Toiset ovat taitavia ja tiedostavia opiskelijoita jo lukiossa, toisille karu todellisuus selviää vasta korkeakouluopintojen alkaessa: jos tenteistä mielii napsia hyviä arvosanoja tai edes päästä läpi, asian eteen on nähtävä vaivaa. Lukio on ehkä surffailtu läpi puolihuolimattomasti ja muistoksi napattu kiitettäväkin todistus, mutta samanlainen taiturointi on tuskin kenellekään mahdollista enää myöhemmissä opinnoissa. On siis opeteltava opiskelemaan sanan varsinaisessa merkityksessä.

Millainen oppija olen?

Itselleen luontaisen oppimistyylin tiedostaminen helpottaa uusien asioiden oppimista ja tentteihin pänttäämistä todella paljon. Oppimistyylit ovat erilaisia tapoja tiedon hankkimiseen ja käsittelemiseen ja ne voivat erota toisistaan vaikkapa aistikokemusten kautta: muistatko parhaiten näkemäsi, kuulemasi vai tuntemasi? Oppimistyyli on ihmisessä pysyvä ominaisuus, joten oman tien etsiminen kannattaa. Näin pääsee parempiin tuloksiin vähemmällä vaivalla jatkossakin. Havainnoi siis omaa oppimistasi ja ota toimivat kikat käyttöön.

Miten, missä ja milloin tenttiin kannattaa lukea?

Pänttäämiseen kannattaa varata rauhallinen ympäristö, jossa mikään ei keskeytä ajatuksenjuoksua tai häiritse keskittymistä. Jos kotona lukiessa siivoaminen tai tietokoneella pelailu alkavat kummasti houkuttaa juuri kun lukupuuhiin pitäisi ryhtyä tai jos paikalla on meluisia perheenjäseniä tai kämppiksiä, voi kirjastossa lukeminen olla hyvä idea. Musiikki saattaa auttaa keskittymään.

Tutkimusten mukaan opiskella kannattaa ennemmin useina melko lyhyinä rupeamina pieniä taukoja pitäen kuin tuntikausia yhtäjaksoisesti päntäten. Lukeminen kannattaa myös aloittaa ajoissa, sillä pelkästä tenttiä edeltävän päivän tai yön lukumaratonista tuskin jää juuri mitään mieleen. Riittävä uni on myös tärkeässä roolissa oppimisessa ja asioiden muistamisessa, joten kunnon yöunista ei kannata tenttiin lukiessa tinkiä. Liikunnalla on niin ikään positiivisia vaikutuksia aivotoimintaan ja tätä kautta myös oppimiseen.

Opiskeli sitten missä ja milloin tahansa, tärkeintä on keskittyminen siihen, mitä tekee. Lukiessa keskittymistä tehostaa muistiinpanojen teko sekä juuri luetun muistelu ja pääkohtien sekä käsitteiden omin sanoin esittely. Näin toimimalla huomaat, jos lukemisesta ei todellisuudessa jäänytkään mitään käteen ja tiedät suunnata ajatuksesi itse asiaan. Tärkeiden kohtien alleviivaaminen on perinteisesti käytetty tyyli asioiden mieleen painamiseen, mutta tutkimukset ovat osoittaneet sen olevan melko tehoton taktiikka. Alleviivata toki voi, mutta ainoana opiskelukeinona siitä ei ole hyötyä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *