Tervetuloa opiskelijan sivustolle!
Insinöörioppilastalo on sivusto, joka on omistettu kaikille opiskelijoille – uusille ja vanhoille. Opiskeluiden alkaminen merkitsee uutta elämänvaihetta, johon liittyy monenlaisia kysymyksiä ja pohdintoja. Moni muuttaa opiskelemaan päästyään omilleen vanhempien huomasta ja muuttomatka saattaa olla pitkäkin – tämä laittaa oman elämän kuviot uusiksi ja vaatii itsenäistymistä sekä monenlaista tietoa. Tällä opiskelijan asumisesta ja opiskelijaelämästä kertovalla sivustolla pyritään vastaamaan tavallisimpiin, erityisesti aloittelevan korkeakouluopiskelijan mielessä pyöriviin kysymyksiin, jotta uusi elämänvaihe alkaisi mahdollisimman vaivattomasti ja huoletta.
Opiskelijan asuminen saattaa pohdituttaa
Kun opiskelupaikka on suunnitelmissa tai jo hankittuna, muuttuvat asumisjärjestelyiden miettiminen ja omillaan pärjäämisen suunnittelu ajankohtaisiksi. Mistä asunnon saa ja mitä asumisvaihtoehtoja opiskelijalle on olemassa? Mitä jos muutan vieraaseen kaupunkiin? Entä jos tahdonkin muuttaa ulkomaille opiskelemaan? Kuinka pitää talous kantimissa ja tasapainotella mahdollisesti hyvin pienillä tuloilla? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan Insinöörioppilastalon artikkeleissa, jotka tarjoavat paitsi monipuolista tietoa opiskelijan asumisesta ja uuteen kotiin muuttamisesta, myös muun muassa konkreettisia säästövinkkejä sekä tietoa opiskelusta ulkomailla.
Ensimmäistä kertaa vuokra-asuntoa etsivän kannattaa ottaa huomioon erityisesti sen sijainti, budjetti ja kuinka kauan vuokrasopimus kestää. Keskellä kaupunkia vuokrattavat asunnot ovat yleensä paljon kalliimpia, joten kannattaa tarkistaa löytyykö kauempaa, julkisen liikenteen reittien varrelta edullisempia vaihtoehtoja. Oma budjetti on myös syytä selvittää ajoissa. Pärjäätkö Kelan tuilla, vai oletko ajatellut meneväsi koulun ohella myös töihin? Haluatko oman asunnon vai kimppakämpän? Ensimmäistä asuntoa etsiessä kannattaa laskea tarkoin, kuinka paljon pakollisiin asioihin (ruoka, hygieniatarvikkeet, netti yms.) menee rahaa kuukausittain ja kuinka paljon rahaa jää näiden jälkeen vuokraan. Vuokran täytyy olla sen suuruinen, että sen pystyy varmasti maksamaan joka kuukausi ilman viiveitä. Kerromme tällä sivustollamme myös, mitä ensimmäiseen kotiin kannattaa hankkia. Kaikkia tavaroita ei tarvitse kannata hankkia heti samalla kerralla, sillä se voi tulla monelle opiskelijabudjetilla elävälle liian kalliiksi. Pyyhkeitä ja lakanoita voi esimerkiksi pyytää lahjaksi ja täyttää kaappeja pikkuhiljaa. Käymme läpi kaikki elintärkeät ja elämää helpottavat ostokset, jotka jokaisesta kodista tulisi löytyä.
Opas antoisaan opiskelijaelämään
Kun työelämä on vienyt mennessään ja vapaa-aika kuluu perheen parissa, moni muistelee opiskeluaikojaan kaihoisasti. Aika kultaa totta kai muistot, mutta opiskelijaelämään kuuluu usein todellisuudessakin rutkasti muutakin kuin luentosalien penkkien kuluttamista. Tämän sivuston artikkeleista voit lukea vinkkejä opiskelijarientoihin sekä uusiin ihmisiin tutustumiseen esimerkiksi harrastusten tiimoilla.
Moni korkeakouluopintojaan aloittava ei vielä ole lainkaan selvillä siitä, kuinka tenttiin lukeminen sujuisi parhaiten ja esseen kirjoittamiseen riittäisi keskittymiskyky, joten luonnollisesti opastamme myös siihen ehkäpä kuitenkin kaikkein olennaisimpaan – onnistuneeseen ja tehokkaaseen opiskeluun. Käymme läpi erilaisia oppimistyylejä ja vinkkejä oman oppimistyylin löytämiseen, sekä sen hyödyntämiseen sekä tenteissä että koko opiskeluvuosien ajan. Annamme myös vinkkejä siihen, missä voit opiskella itsenäisesti, valitsetko opiskelupaikaksi kodin, kirjaston vai jonkin muun paikan. Missä pystyt keskittymään kaikista parhaiten, kaipaatko seuraa opiskeluun vai sopiiko sinulle paremmin hiljainen ja oma, ainoastaan opiskelulle pyhitetty tila.
Opiskelijabileet ja vapaa-aika
Opiskelijaelämään kuuluu myös rankan opiskelun ohella lukuisat opiskelijabileet, risteilyt ja jopa viikkoja kestävät vappujuhlat ja -tapahtumat. Tältä sivustolta löydät lisätietoa parhaista juhlista, muihin opiskelijoihin tutustumisesta ja sosialisoitumisesta. Kaikille ei sovi aamuun asti kestävät baari-illat, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö muitakin sosiaalisia tapahtumia olisi tarjolla. Ihmisiin voi tutustua myös ilman alkoholia esimerkiksi tutoreiden järjestelmissä peli-illoissa tai yhteisissä kokoontumisissa.
Apuvälineet opiskelulle ja omaan jaksamiseen
Aina opinnot eivät vain suju ja toisinaan ulkopuolinen apu on tarpeen. Huonon opintomenestyksen taustalla ei läheskään aina ole omaa laiskuutta tai saamattomuutta, vaan kyseessä saattaa olla masennusta tai ahdistusta, jotka ovat valitettavan tavallisia oireita opiskelijoiden keskuudessa. Mitä jos kriisi yllättää ja arjen pyörittäminen ei vain onnistu? Mitä jos opiskelu vie kaikki mehut, uni ei riitä ja palaa loppuun? Jos ulkopuolinen apu ja tuki olisivat tarpeen, voit lukea näiltä sivuilta vinkkejä myös niitä tarjoavista tahoista netticasino kolikkopelit.
Masentuneisuus ja ahdistus ovat surullisesti lisääntynyt opiskelijoiden keskuudessa viime vuosina. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) yleislääkärin vastaanotolle hakeudutaan yleisimmin juuri edellä mainittujen masennuksen ja ahdistuksen vuoksi. Tutkimuksen mukaan joka kolmas yliopisto-opiskelija pelkää sosiaalisia tilanteita, ja stressiä sekä unettomuutta aiheuttaa erityisesti esiintyminen. Vain kaksi kolmesta oppilaasta kokee itsensä hyvinvoivaksi tai erittäin hyvinvoivaksi. Edellä mainittujen ongelmien lisäksi opintojen suoritustahtia koskevat odotukset ovat kiristyneet ja paineita voi tulla myös ulkopuolisilta; kuten perheeltä tai kaveripiiristä.
Koska mielenterveysongelmat ovat yleistyneet, on terveydenhoitosäätiö myös panostanut hoitoon ja minimoinut mahdollisuudet pitkiin jonoihin, jotta kaikki halukkaat saavat hoitoa pian. Psykiatrin kanssa pääsee puhumaan nyt myös etäyhteydellä videon kautta ja tämä on helpottanut tilannetta erityisesti pienemmillä paikkakunnilla, joissa ei ole tarjolla kaikkia opiskeluterveydenhuollon palveluja. Myös näihin kysymyksiin voit perehtyä lisää sivustoltamme löytyvistä artikkeleista.
Tavoitteenamme on luoda kattava opas kaikille uusille ja myös vanhemmille opiskelijoille. Antoisia lukuhetkiä ja nautinnollista opiskeluaikaa!
Leave a Reply